Duurzame energie


Duurzame installaties

Bij Sommers Installatietechniek staat duurzame energie centraal. Door het toepassen van energiezuinige en duurzame installaties verlaagt u de energiebehoefte en kunt u besparen op uw totale energiekosten. Wij helpen u graag in de keuze voor de duurzame toepassingen die bij u passen.

De afgelopen jaren is de aandacht voor alternatieve energie en duurzame installaties toegenomen. Met de groter wordende vraag naar fossiele brandstoffen stijgen de energieprijzen. Met de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen zullen de energieprijzen alsmaar verder stijgen. Door te kiezen voor duurzame toepassingen maakt u een energiebewuste keuze.

Tegenwoordig bestaan er talloze mogelijkheden om de energiebehoefte te verduurzamen. Denk hierbij aan warmtepompen, zonneboilers en pv-panelen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wind-energie maken het mogelijk om nog meer rendement uit het opwekken van duurzame energie te halen.

 

Duurzame oplossingen
Naast duurzame installaties is het ook mogelijk voor kleinere duurzame oplossingen te kiezen zoals led-tl verlichting of het gebruik van een Honeywell EvoHome zone-regeling. Dit soort oplossingen zijn eenvoudig te realiseren maar kunnen veel verschil maken.

Om het energieverbruik door verwarming en koeling van een woning of bedrijfsgebouw te reduceren, kan worden gekozen voor diverse installatietechnische maatregelen, desgewenst in combinatie:

  • Installatie van zonneboiler(s)
  • Toepassing van een warmtewisselaar voor het benutten van warme lucht die naar buiten gaat
  • Warmtewinning uit douchewater
  • Warmte-koudeopslag (WKO) in de bodem gecombineerd met vloer-/plafondverwarming
  • Pompen op gelijkstroom
  • Toepassing van windenergie
  • Toepassing zonne-energie
  • Bouwkundige isolatie

Duurzame energie

In de toekomst krijgen we te maken met het uitputten van onze fossiele brandstoffen. Het is aan de mensheid om daar zuinig mee om te gaan. Het verbruik van deze brandstoffen levert naast energie ook een negatief effect aan het milieu. Een alternatief is duurzame energie.

De Warmtepomp

De warmtepomp maakt gebruik van in de omgeving aanwezige warmte met een laag temperatuurniveau, zoals de buitenlucht of warmte uit de aarde. Deze bronnen zijn volop aanwezig. De warmtepomp is net als de cv-ketel inzetbaar bij het opwekken van warmte voor het verwarmen van de woning en het bereiden van warm tapwater.

Daarnaast biedt de warmtepomp nog de mogelijkheid om op een energiezuinig manier de woning te koelen. Het zal vooral deze functie zijn die de warmtepomp in de nieuwbouw van woningen extra aantrekkelijk maakt. De goede thermische isolatie van woningen leidt tot een grote accumulatie van warmte waardoor comfortproblemen in de zomerperiode kan ontstaan. De koelfunctie zal bijdragen in het beheersen van dit probleem.

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte die de zon levert. De warmte wordt opgenomen in de collector en via een leidingsysteem naar het door u te consumeren warme water doorgevoerd. U kunt met behulp van een zonneboiler al snel tot de helft van uw energie kosten voor het opwarmen van water besparen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen werden tot voorkort bijna uitsluitend toegepast in de ruimtevaart. Met de snelle vooruitgang van de techniek en de huidige subsidie op zonnepanelen lijkt ook het grote publiekk deze nieuwe energievorm steeds meer te omarmen. Het proces waarmee een zonnecel werkt heet fotovoltaische omzetting: de omzetting van licht in elektriciteit. Deze omzetting vindt plaats zodra het paneel licht opvangt. Een paneel kan zowel op een schuin- als een platdak gemonteerd worden. De hoeveelheid stroom die opgewekt wordt hangt af van de kwaliteit van het paneel, orientatie en de hellingshoek van het paneel. Daarnaast is de juiste combinatie van zonnepanelen en omvormer essentieel voor een maximale opbrengst. De energie die u produceert, wordt in eerste instantie door u zelf verbruikt. Produceert de installatie meer energie dan u nodig heeft, dan levert u dit terug aan het energie bedrijf. De hoeveelheid teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die u afneemt.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en de aanleg van een duurzame installaties kunt u contact met ons opnemen